Over ons

Jolanda, Izzy, Heidi, Frida en Marcel.

Mijn naam is Jolanda Achterberg samen met mijn echtgenoot Marcel Achterberg fokken wij sinds 2006 Nova Scotia Duck Tolling Retrievers onder de kennel naam “Canna Dea’s”.

Onze liefde voor de Toller is sinds de aanschaf van onze eerste Toller Brennan in 1997, uitgegroeid tot een ware passie. Na onze tweede reu Kelvin geboren 1998, besloten we een Toller dame te importeren uit Noorwegen, Haar naam was Marit ze werd op 10-5-2004 geboren ze heeft ons drie nesten gegeven één in 2006, 2008 en 2010. Ze overleed op 27 september 2019 op de leeftijd van 15 jaar en 4 maanden oud als overgrootmoeder van Heidi door haar dochter Izzy.

Augustus 2009 nadat Kelvin was overleden, besloten we een Toller dame te importeren uit Zweden. Haar naam is Frida ze werd op 24-10-2009 geboren en gaf ons drie nesten één in het voorjaar van 2012 en 2014 en één in december 2015. Ze overgrootmoeder van Heidi door haar zoon Ody. Frida is op 14-6-2022 overleden.

We hebben één dochter van Marit haar 3e nest gehouden nadat zij na 11 dagen geplaatst te zijn werd terug gegeven, haar naam is Izzy en ze heeft één nestje in 2015 gekregen van twee teefjes Gyda en Sterre. Ze is nu met pensioen en grootmoeder van Heidi door haar dochter Gyda.

Gyda was verkocht aan een bevriende Kennel, Lagertha’s en heeft drie nestjes gekregen.

Frida’s 3e nest.

Wat vinden wij belangrijk voor ons fokprogramma?

Gezondheid en karakter zijn voor ons de belangrijkste dingen in de fokkerij. We gebruiken de nieuwste inzichten en technieken om te testen op genetische aandoeningen, zonder het belang van de individuele hond of de hele populatie uit het oog te verliezen. Genetische testen (ook wel DNA-gebaseerde testen genoemd) maken het mogelijk om zoveel mogelijk honden binnen de populatie te houden en zoveel mogelijk diversiteit te behouden.

*EMBARK Embark for Breeders DNA Test kit.

Rasrelevante gezondheidsproblemen o.a. prcd-PRA, CEA/ch, DM (SOD1),CLPS (Cleft Lip/Palate and Syndactyly),Dilute (Buff), CDDY.
Fysieke eigenschappen
Genetische gezondheidsresultaten Counseling
Genetische Inteeltcoëfficiënt (COI)
Hond Leukocyten Antigeen (DLA) Diversiteitstesten

* DNA CP1 (Cleft palate) (VGL)
* DNA JADD (Juvinile Addison) (VGL)
* DNA DE(N) (Degenerative Encephalopathy) (OFA)
* DNA CDMC (Cerebellar Degeneration and Myositis Complex) (labogen) * DNA CLAM (Cardiac Laminopathy) (VGL)

*Levershunt (ammoniak tolerantie test)

Naast de DNA-testen laten wij onze honden via de Raad van Beheer op HD en ED screenen door middel van röntgenfoto’s en een periodieke oogtest op erfelijke oogziekten (inclusief gonioscopie), door een specialist in oogheelkunde in Nederland (NL-spec.) en of Europees Specialist (Diplomate, Dip. ECVO).


Optimale socialisatie


Als u overweegt om bij ons een Toller aan te schaffen, moet u rekening houden met een wachtlijst. Wij fokken niet vaak en zorgen ervoor dat ieder nest onze volle aandacht krijgt en dat de pups optimaal gesocialiseerd worden. Onze pups worden altijd in de huiskamer geboren en groeien daar ook op.

Wat vragen wij van u?

Wij vinden het erg belangrijk dat onze pups ‘goed terechtkomen’. Daarom willen we altijd eerst persoonlijk kennismaken met aspirant-kopers voordat we iemand op de wachtlijst plaatsen. Dus als u belangstelling heeft voor een hondje van onze kennel, neem dan even contact op voor een afspraak. Wij nemen graag de tijd om u informatie te geven over dit bijzondere ras en om uw vragen te beantwoorden.

Wij geven de voorkeur aan mensen die met de hond willen gaan werken, bij voorkeur jachttraining maar dit kan ook een andere hondensport zijn waar de Toller zijn geestelijke en lichamelijke energie kwijt kan. 

Wij verkopen geen hond aan mensen die fulltime werken, uitlaatservice is voor ons geen passende oplossing. Zeker de eerste twee jaren zijn belangrijk voor de opvoeding en opgroei hiervoor moet voldoende tijd beschikbaar zijn.

De boodschap is dan ook ‘Neem geen hond’, tenzij je dagelijks minimaal twee uur van je tijd aan persoonlijke aandacht aan de hond kunt geven, de hond per dag (na gewenning) niet langer dan zes uur alleen laat en hem opvoedt en voorkomt dat hij overlast veroorzaakt.