Ras info

NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER

De kleinste van de retriever rassen, de Toller is ontwikkeld in zuidwest Nova Scotia om eenden en ganzen binnen schotafstand te lokken hierbij word gebruik gemaakt van de techniek van de rode vos. die op een speelse manier springend en huppelend langs het water op en neer rent, waarbij hij steeds met zijn prachtige pluimstaart kwispelt, de van naturen nieuwsgierige eenden of ganzen worden daardoor aangelokt.
Men wilde een ras ontwikkelen dat het uiterlijk van een vos benaderde actief maar stil tijdens het werk met de behendigheid om te retrieven in water.
Om een Toller effectief te gebruiken, moet de jager onopvallend dicht bij het water en beneden wind verborgen blijven voor de vogels. Hij gooit vervolgens een stok of bal waar de hond in het volle zicht van de eenden of ganzen is. De Toller rent, springt en speelt langs de waterkant, af en toe verdwijnend en weer verschijnend in zicht van het waterwild, aangemoedigd door de verborgen jager. de Toller gooit steeds verwachting vol de bal of stok naar de jager, voor een nieuwe worp. Dit spelletje wordt steeds herhaald tot de vogels naar de waterkant zwemmen richting de hond, en zij binnen schotafstand zijn.
Wanneer de eenden of ganzen op schotafstand zijn, wordt de hond terug geroepen en de eenden of ganzen geschoten. De Toller apporteert vervolgens de dode of gewonden vogels.

Canna Dea’s Cetus Red Mira (Izzy) apporteert een eend.

HISTORIE

De geschiedenis van de Toller is niet helemaal duidelijk maar men weet dat kleine honden al eeuwen werden gebruikt in Europa om eenden in netten te lokken zoals het kooikerhondje in Nederland. In een 18e eeuwse jachtpartij in Engeland werd door James Wentworth een Amberkleurige lokhond beschreven. Deze “Red Decoy Dogs” zouden de voorlopers kunnen zijn van de huidige Toller. Er wordt gedacht dat de Brittany Spaniël, Ierse Setter, Chesapeake Bay Retriever, Golden Retriever en een klein type Collie tot de voorouder van de Toller kunnen worden gerekend.

Hoe het ras ook ontstaan is, het kruisen van verschillende rassen had het gewenste resultaat een hond met een vosachtig uiterlijk met de juiste werk eigenschappen die bekent werd als the Little River Duck Dog vernoemd naar het district “Little River” in Yarmouth County, Nova Scotia. waar het ras is ontstaan
Na generaties raszuiver fokken, werd de Nova Scotia Duck Tolling Retriever officieel erkend door de Canadese Kennel Club in 1945. Dit ras word erkent door de FCI, Australië, Nieuw Zeeland de meeste Europese en Scandinavische landen en in 2003 door de AKC


Nova Scotia Duck Tolling Retriever Ras Standaard en meer informatie bezoek www.tollertales.nl